Dyrene strømmer til AQUA

Det pusler, kravler og rører på sig, og lyden af fuglefløjt og insekternes summen fylder i øregangen. Vildskaben er kommet til AQUA Akvarium & Dyrepark, og det pibler frem med alverdens dyr og plantearter. Vild Med Vilje området er på kort tid forvandlet til et levende og sanseligt landskab. Morten Vissing er ansat, som zoolog i AQUA Akvarium & Dyrepark, og fortæller, at der allerede er sket store forandringer i landskabet.

”Efter et halvt år er det vilde vandhul overtaget af skrubtudser og butsnudede frøer, som boltrer sig i vandparadiset. Samtidig er der kommet et hav af guldsmede, som bruger vandhullet til at yngle og formere sig”.

Udover et vandhul er der etableret en grendynge, som i stedet har tiltrukket masser af småfugle såsom gærdesmutter, spætmejser og flagspætter. Fuglene kommer til grendyngen, fordi stedet er et eftertragtet levested for biller og larver, som er lækkerier for mange fugle. Det vilde område har samtidig været velbesøgt af farverige sommerfugle såsom Citronsommerfugl, Admiral og Dagpåfugleøje.

Gærdesmutte- Foto Copyright Biopix: N Sloth.  Anvendt efter aftale med AQUA Silkeborg
Gærdesmutte- Foto Copyright Biopix: N Sloth.
Anvendt efter aftale med AQUA Silkeborg

 

Mere vildskab og mindre klager

Vild Med Vilje har fået stor ros og har givet de besøgende nye oplevelser i naturen. I parken møder de besøgende et stort Vild Med Vilje skilt, som fortæller om vildskaben og de nytilkomne dyr og planter i landskabet. Morten er dagligt i kontakt med de mange besøgende i Vild Med Vilje området, og har fået mange positive reaktioner fra de besøgende.

”Jeg modtager ikke længere sure miner over ukrudt og vildtvoksende planter. Vild Med Vilje skiltene gør, at de besøgende forstår hensigten og værdien bag vildskaben”.

Ukrudt og glubske rovdyr i baghaven

Morten forklarer, at området udfordrer de besøgendes forståelse af naturen, og inspirerer dem til hvordan de kan skabe en mere levende natur derhjemme. Kan man virkelig lade græsset og ukrudtet gro vildt, og samtidig få en mere levende og oplevelsesrig baghave? Det er en uvant tankegang for mange. Det betyder, mindre tid på at luge, og det kan de fleste tage og føle på. Morten er selv meget opmærksom på at skabe biodiversitet og vildskab i sin egen baghave:

”Jeg har vandhuller lige ved terrassen, som tiltrækker guldsmede, som elsker hvepse. Man skal ikke lade sig narre af guldsmedens smukke ydre, som i virkeligheden er er et glubsk rovdyr, der lever af flyvende insekter. På den måde holdes sommeren fri for hvepse”.

Der er ingen tvivl om, at Vild Med Vilje har været en stor succes og skabt værdi for de mange besøgende. Projektet vidner også om, at det er vigtigt, at kommunikere intentionen bag vildskaben ud til folk. Vild Med Vilje kan med den rette formidling skabe et nyt blik på den vilde natur, som skaber nye oplevelser og fortællinger.

Blå kejserguldsmed- Foto Copyright Biopix: N Sloth. Anvendt efter aftale med AQUA Silkeborg
Stor kejserguldsmed- Foto Copyright Biopix: N Sloth.
Anvendt efter aftale med AQUA Silkeborg

 

Skriv en kommentar