Høslet i Valbyparken

Der eksperimenteres med at øge biodiversiteten i Valbyparken, fordi det både globalt og i Danmark er et stort problem, at levesteder forsvinder og at mange plante- og dyrearter uddør.
Valby Lokaludvalg og Københavns Kommune ønsker at gøre en forskel for biodiversiteten lokalt og give byens borgere muligheden for at prøve kræfter med praktisk naturpleje.

Når planterne vokser vildt, giver det leveplads til et væld af arter, og giver os mennesker mulighed for at opnå tættere forbindelse til naturen.
 

Naturpleje på området:

En vildere natur kræver også forskellige former for pleje. Området i Valbyparken bliver slået med le (Høslæt) to gange om året i midten af juni og midten af september.

Der er 3 grunde til at området slås med le:

  • For det første fordi at høet fjernes fra området, så næringsstoffer ikke ophobes i jorden. Næringsfattige forhold giver nemlig plads til flere forskellige arter.
  • For det andet fordi at en le skærer planterne over i stedet for at sønderdele dem. Det giver urterne mulighed for at skyde igen, og dermed mulighed for at andet end græs kan vokse der.
  • For det tredje giver det manuelle høslæt med le også en god mulighed for at skabe tættere forbindelser til naturen, og praktisk lære om planter og biologien på arealet.

 

TraktorDet afklippede og tørrede hø går til foreningen Børnenes Dyremark, der ligger i Sydhavnen, hvor deres mange dyr har glæde af at spise det.

En ny form for drift giver nu naturen et stort løft i Valbyparken. Denne sæson er Københavns Kommunes gartnerne nemlig begyndt at slå alle rough arealerne på KFK‘s disc golfbane på en ny måde. Der slås nu med en skiveklipper monteret på en traktor som vist på billedet. Skiveklipperen skærer vegetationen over, og efterfølgende samles afklippet sammen. Det er i modsætning til de mere ’almindelige’ slagleklippere, som sønderdeler alt materialet, så det bare bliver liggende på jorden og rådner. Den nye form for naturpleje er rigtig godt for naturen i området; både fordi insekterne og deres æg og larver bedre klarer sig når der bliver skåret, og fordi fjernelsen af afklippet medfører at der er mindre næringsstoffer tilstede. For mange næringsstoffer er nemlig et stort problem  for biodiversiteten i den danske natur, også i Valbyparken.

Desuden får Disc golfspillere og andre besøgende nu mere glæde af området, fordi der over tid kan komme flere forskellige blomstrende urter i området og færre brændenælder.

Både den håndholdte metode, at slå med le, og den maskinelle med skiveklippe bidrager til en rigere natur, og høhæsset giver desuden et flot stykke inventar i området, og fortæller en historie om gamle traditioner i nye sammenhænge, og genetablering af naturens cyklusser, ved at høet bliver brugt som foder til dyr.

 

 

Skriv en kommentar