VILD 5 ÅRS-FØDSELSDAG

Konceptet Vild Med Vilje blev udviklet for 10 år siden, men netop i år har Vild Med Vilje rundet 5 år som forening. 5 år med vilde partnere, der aktivt gør en forskel for den vilde natur i Danmark. Det var ikke sket uden ildsjæle, støtte og engagement.

Dagen blev markeret fredag 12. november med faglige festligheder på Comwell Kolding. Deltagerne repræsenterede både foreningens vilde partnere i form af kommuner, boligorganisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner og vilde leverandører.

Dagsprogrammet var tætpakket med spændende oplæg fra fageksperter, diskussioner og erfaringsudveksling, men efterlod også tid til networking og socialt samvær.

Dagen havde tre faglige fokusområder: 1. Vild Med Vilje set i et videnskabelige perspektiv, 2. Forvaltning af Vild Med Vilje-konceptet i praksis og 3. Hvordan formidling og folkelig inddragelse kan styrke Vild Med Vilje-projekter.

De festlige fagligheder blev skudt i gang med varm kaffe og historisk fortælling om Vild Med Viljes rejse fra idé og koncept til forening og folkebevægelse. Beretningen fra foreningens formand Philip Hahn-Petersen blev stærkt efterfulgt af professor i biologi, Jens-Christian Svenning, der gav et videnskabeligt perspektiv på det evolutionære udgangspunkt for naturen, betydningen af plads, dynamik og store dyr i naturen og ikke mindst menneskets påvirkning af biodiversitet og klima.

Efter refleksion over menneskets fremtidige rolle i naturen var det tid til inspiration og erfaringsudveksling fra praktiske Vild Med Vilje-projekter. Her præsenterede KAB, hvordan de med stor succes motiverer boligafdelinger til vildere natur og skaber interesse for biodiversitet med faglig rådgivning fra Vild Med Viljes leverandør, Habitats.

Ildsjæle fra Lolland Kommune viste, hvordan man på kun ét år har power-implementeret Vild Med Vilje-konceptet i hele kommunen og kommunikerer naturens vigtighed med spændende tiltag som erstatning af “kiggegræs” med vilde urter.

Oplægsholdere fra Vild Med Viljes leverandører Natur350, Krat&Ko og Habitats introducerede praktiske tiltag, muligheder og overvejelser ved udlæggelse af Vild Med Vilje-arealer.

Spørgsmål som; Hvad sker der, når man giver store græsædere plads på naturområder? Hvad er veteranisering, og hvordan gøres det i praksis? Hvordan udnytter man et områdes biologiske potentiale? Og hvad skal man tage højde for, når man vil give naturen plads? satte gang i livlig diskussion og erfaringsudveksling mellem alle deltagere i lokalet. 

To gennemgående pointer var dog helt tydelige: tag udgangspunkt i arealets potentiale og accepter at naturlige processer tager tid. 

Kommunikation er essentielt ved udlæggelse af Vild Med Vilje-arealer, og i dagens tredje del var fokus derfor på formidling og inddragelse af borgere og lokalmiljø. Do’s and don’ts, erfaringer, idéer og provokerende spørgsmål som “Hvorfor skal vi gøre noget ved biodiversiteten?” blev endnu engang diskuteret under smil, latter og tankevækkende pointer.

Men ingen fødselsdag er fuldendt uden fødselsdagskage og sang. I ægte Vild Med Vilje-stil var kagen pyntet med grønne ærtespirer, og den velkendte fødselsdagssang var erstattet af en ny og anderledes udgave med græsning, såning og veteranisering.

Dagen igennem blev der netværket over lækkerier fra Comwells restaurant. Den gode synergi og stemning i Kolding blev kun til takket være engagerede deltagere og et hold inspirerende fageksperter. Som ekstra tak gik alle oplægsholdere hjem med Peder Størups flotte plakater til fortsat beundring af den mangfoldige diversitet i Danmark.

Til slut var alle fremmødte blevet fagligt beriget, udfordret, havde reflekteret og diskuteret, erfaret, spist, grint og sunget. Men en der endnu var fuld af energi, var foreningens formand Philip Hahn-Petersen, der med vild entusiasme opsummerede dagen og takkede af.

Foreningens vokseværk og udvikling skyldes udelukkende engagement, ambitioner og aktive ildsjæle. En udvikling, der forhåbentligt vil fortsætte med støtte fra både private og erhvervsdrivende, så vi kan se frem mod fejringen af foreningens 10 års fødselsdag. 

Pladsen til vild natur breder sig stødt på Danmarkskortet. Vi har set, at vi har viljen, engagementet og handlekraften til at investere i naturen og fremtiden. Så nu er spørgsmålet blot; hvor meget vild natur vi sammen kan og vil give plads til?

Se de stemningsfyldte billeder fra dagen her