Kend din Røllike

Almindelig Røllike (Achillea millefolium) er en skøn og allesteds nærværende plante, som vi gerne vil give lidt ekstra opmærksomhed.

Almindelig Røllike er en 15-50 cm høj vild urt, der tilhører kurvblomstfamilien. Arten kendes nemt på sin krydrede duft og kraftigt skærmformede hvide blomsterstand i juni til september. Med tiden kan blomsterstanden dog blive lyserød. Røllike er meget almindelig i hele Danmark og findes overalt på tør lysåben jord fx vejkanter, vejskråninger og græsplæner, dog ikke de mest nærringsfattige områder. Den ses ofte talrigt på marker der er lagt brak. Den tåler tilmed intensivt plæneklipperi, men bliver så reduceret til et vegetativt stadie uden blomsterstand.

Arten har en utrolig tilpasningsdygtighed og alt afhængigt af jordbundsforhold, vejr og vind kan den optræde i forskellige økotyper. Man ser store kraftige rølliker i den fede østdanske lerjord og helt små hårede kummerformer, der kan modstå tørke og salt, i den vestjyske sandjord.

Planten spreder sine nøddeagtige kapsler om vinteren ved vindslyngning. Røllikens frø er populære blandt bl.a. bjergirisken, der er vintergæst i Danmark, og kan ses fouragere på brakmarker og strandenge. Grundet frøenes evne til at  bevare deres spireevne i mange år, ses røllike som en af de første arter, hvis jorden vendes i et område. Røllike er insektbestøvet, og tiltrækker samtlige vingede insekter, både bier, svirrefluer, biller og sommefugle. Hvid Dværgmåler er en af vores dagaktive natsommerfugle, hvor laverne kan findes på Røllike fra juni helt til september. 

Plantens videnskabelige navn millefoliumbetyder ”tusindblad” og hentyder til de let genkendelige fjersnitdelte blade. Achillea hentyder til den græske sagnheltAchilleus, som lærte om plantens lægelige egenskaber iht. Homers IIiaden. Røllikes lægeegenskaber var grunden til at soldater, i gamle dage medbragte planten i deres tornystere.  I dag benyttes røllike flittigt til snaps og te, og selv om smagen kan anfægtes er røllike stadig yderst populær. Bladene indeholder æteriske olier som lugter kraftigt og afskrækker en del insekter. Det siges at fugle anbringer dem i reden for at mindske fluemængden, og svenske forskere har vist at røllikesnaps kan bruges som myggebalsam, hvis det hældes ud over kroppen. 

Skriv en kommentar