60 forskellige arter på 120 m2

Tirsdag d. 9. August 2011 var en stor dag. Det var nemlig dagen hvor vi lavede artsoptælling af Vild Med Vilje Uni og fik bevist hvor meget liv der kan være plads til i en græsplæne, hvis man lader den være vild med vilje.

Biolog Anne-Marie C. Bürger fra Biomedia var så hjælpsom, at hun stillede sin botaniske ekspertise til rådighed for os. Det er vi meget taknemmelig for, for ellers havde vi formentlig siddet der ude endnu med bøgerne i hånden og grublet over hvordan i al verden man ser forskel på Raps og Ager-Sennep.

Da vi gik i gang tog Anne-Marie lige et hurtigt blik henover arealet og sagde, “det ser da godt ud, vi kan forvente at finde i hvertfald 20-25 forskellige arter her”. Men så snart vi kom ned på knæ og kiggede nærmere på planterne viste det sig hurtigt, at den lille græsplæne sprudlede endnu mere af liv end Anne-Marie først havde skønnet sig frem til.

Særligt midt på området var der en stor variation af plantearter i forhold til det resterende areal. Det var som om vi havde taget en lille tur på landet da vi sad og bestemte arter her. Vi fandt både raps og byg, samt en række ruderatarter som de fleste landmænd nok vil betegne som ukrudt af værste kaliber (se f.eks. billedet af Ager-Tidslen nedenfor). Det skulle senere vise sig at der var en forklaring på dette mysterium.

Ager-Tidsel

Vi var så heldige at få besøg af 3 datalogistuderende i medens vi talte op. Det var Jens, Irfan og Ahmed der præsenterede sig som trofaste Vild Med Vilje followers. De har deres daglig gang på instituttet og kan derfor se hvordan arealet udvikler sig. Vi havde en god snak med dem og det var da dejligt at opleve noget interesse for projektet.

Ifan hjalp os med at opklare mysteriet om planterne fra agerlandskabet. Han kunne fortælle, at der for over et år siden havde været en stor kran inde på området. Kranen lavede nogle dybe hjulspor i græsplænen og sidst på foråret var der så blevet lagt noget nyt jord på og sået noget græs. Det tyder altså på at den nye jord må være blevet hentet på landet, for den har tydeligvis indeholdt en god portion frø fra de forskellige agerplanter vi nu kunne tælle op, der varierede så meget fra hvad vi ellers fandt på arealet.

Da vi endelig havde været hele arealet rundt, havde vi en liste på hele 60 forskellige arter. Vi synes det var en stor succes med så stor en mangfoldighed på kun 120m2, der kun har stået vildt i halvanden måned, og som med jævnlige besøg af plæneklipperen ellers ikke ville bestå af meget andet end rajgræs og rapgræs.

Nedenfor ses en Kløvplade, en af de overraskende arter vi fandt på stedet, som bestemt ikke er almindelig midt i byen.

Kløvplade

Vi har lavet et galleri med billeder af samtlige arter her på siden og hvis du virkelig er Vild Med Vilje nørd, så kan du downloade en komplet artsliste på tekst via dette link.

Tusind tak til Anne-Marie. Det var en stor hjælp for projektet at have dig med og det var super lærerigt og sjovt at lave artsbestemmelse sammen med dig!

Skriv en kommentar