Udtalelse vedrørende hetz mod Vild Med Vilje-leverandør Krat & Ko

I den seneste tid har der foregået en hetz af vores leverandør, virksomheden Krat & Ko, fra en gruppe online-aktivister, der beskylder virksomheden for vanrøgt af en pony.

Hetzen tager udgangpunkt i, at en af Krat & Kos ponyer er afgået ved døden. Ponyen var en del af et naturplejeprojekt som Krat & Ko er hyret til at udføre. En del af virksomhedens aktiviteter består i at udsætte ponyer til at græsse på områder, hvor man ønsker at fremme biodiversiteten. Og det er øjensynligt denne sammenhæng, der har fået sagen til at rulle.

Sagen har affødt en voldsom debat på sociale medier, ubegrundede politianmeldelser, dårlige anmeldelser af virksomheden på Trustpilot og hadske beskeder på virksomhedsejernes private telefoner, samt meget andet. Det er rendyrket chikane målrettet virksomhedens forretningsgrundlag, såvel som personlige, intimiderende angreb.

Det er i enhver henseende en fuldstændig urimelig reaktion, som Foreningen Vild Med Vilje på det kraftigste tager afstand fra.

Når det gælder sagens substans, er der ikke en finger at sætte på Krat & Kos ageren. Vild Med Vilje bakker ubetinget op om Krat & Kos faglighed og arbejde, og virksomhedens håndtering af den konkrete hændelse. Krat & Ko har i sagen reageret rettidigt, i henhold til gældende lovgivning og hensyn til dyrevelfærd.

Hvor er de stærke aktører?
Sagen er en del af en længerevarende kampagne imod rewilding, helårsgræsning og naturgenopretning, som har nået et dybt konspiratorisk og uværdigt debatniveau. Og det er desværre i alt for høj grad private personer, forskere eller mindre virksomheder som Krat & Ko, der gøres til skydeskive, og må stå på mål for, at naturgenopretning med store græssere ikke går på kompromis med dyrevelfærden – tværtimod.

I ethvert dyrehold kan dyr blive syge og dø. Det sker i landbruget, i zoologisk have og i rideklubber hver eneste dag, og bør ikke være – og er normalt ikke – en kilde til nogen form for betydelig offentlig reaktion. Men det er sket i denne sag, fordi det handler om biodiversitet.

Vi savner, at myndigheder, lodsejere og interesseorganisationer melder sig på banen, og siger fra over for misinformation om vanrøgt og anden rygtedannelse, og tager de leverandører, som de selv har sat til at varetage naturgenopretning, i forsvar.

Vi savner, at magtfulde aktører, tør sige højt, at et frit hesteliv er et godt hesteliv, og at naturen og biodiversiteten skal prioriteres. Og vi savner at de interesseorganisationer, der varetager dyreholderes interesser kommer på banen, og tager Krat & Ko og andre som dem i forsvar.