10 år med vilde eventyr

Den 6. juni 2021 fejrer Foreningen Vild Med Vilje, at det er ti år siden konceptet Vild Med Vilje opstod. En drøm om vildere dansk natur, der bygger på visioner, ambitioner og hårdt arbejde.

Som alle gode historier tager denne sin begyndelse en lun sommerdag for ti år siden. Philip Hahn-Petersen, Rasmus Vincentz og Lise Kloster Bro havde sammen stiftet rådgivningsfirmaet Habitats og arbejdede på en projektansøgning, der skulle invitere naturen ind i byen.

Men hvordan kan man enkelt skabe vilde rum i et friseret byliv uden at det misforstås som sløseri?
Udfordringen er jo ikke at få naturen til at gro, hvilket den gør af sig selv, men at ‘slippe af sted med det’, så folk forstår hvad det handler om. Under grublen og idéudveksling opstod udtrykket ‘Vild Med Vilje’, Et simpelt forslag, der senere skulle vise som begyndelsen på et vildt eventyr.

Projektansøgningen fik et pænt afslag, men det afholdt ikke ildsjælene fra selv at tage affære. Derfor blev Amorparken i hjørnet af Fælledparken og græsarealerne foran Datalogisk Institut på Københavns Universitet som de første to arealer i Danmark omlagt til Vild Med Vilje-projekter. De lokale københavnere blev fra begyndelsen inviteret til aktivt at tage del i de nye tiltag og inviteret til fælles høslæt på arealerne, hvor alle kunne være med. En åben invitation til aktiv deltagelse, der lige siden har fulgt Vild Med Viljes fællesskab.

Det ene projekt blev en succes og det andet ret lærerigt. Resultaterne ledte året efter til et finansieret Vild Med Vilje-projekt på Tåsinge Plads. I takt med befolkningens voksende kærlighed og naturhensyn har projekterne og den vilde natur bredt sig på det danske landkort.

Der skulle dog gå 5 år fra det første spadestik til Foreningen Vild Med Vilje blev stiftet. En lille forening med store ambitioner, der for tiden mærker en stormflod af opbakning og interesse for at give naturen og biodiversiteten plads.

Foreningen er endnu i sin unge alder med mange uskrevne kapitler foran sig. Ingen ved, hvad de næste sider i historiebogen vil byde på, men ét er sikkert; den vilde rejse er kun lige begyndt.

Vild Med Vilje har været en tur i de historiske fotoarkiver. Se billeder fra første spadestik i bogstaveligste forstand til unge idealister med vildt hår og entusiasmen strålende i øjnene.

Previous slide
Next slide