Previous slide
Next slide

Skanderborg vil gerne være vildere

Danmarks Radios programmer om Frank Erichsen, alias Bonderøven, og hans forsøg på at gøre Hjørring vildere er blevet set. Det mærker biolog Hanne Medum Lærke, der er ansat i Skanderborg Kommune, tydeligt.

Hun arbejder med kommunens planer for biodiversitet, herunder Vild Med Vilje. Mange borgere vil gerne have kommunens hjælp til, hvad de skal gøre for at gøre deres egne haver mere venlige over for den vilde natur og dens arter.

“Der er stor interesse og nok også nogle forventninger til, hvad vi kan hjælpe med, som vi ikke helt kan leve op til. Vi kan ikke komme ud i hver enkelt have og lave vejledning. Men det er fantastisk positivt med interessen.”

Mange bække små…

“Mange små arealer batter også noget. Det skaber alt sammen fokus på biodiversitet, og visser at vi faktisk alle kan bidrage,” tilføjer hun.

Skanderborg Kommune er stadig i en opstartsfase, hvor biologerne arbejder tæt sammen med de udførende fra entreprenørafdelingen om ændret pleje af kommunens grønne arealer.

Planen er, at arbejdet med de kommunale arealer for alvor skal i gang i 2021, men allerede nu er der sket forandringer flere steder i kommunen, blandt andet i grøftekanter og i helle-anlæg, hvor kommunen slår mindre på steder, hvor der allerede er nektarplanter til stede, og hvor den andre steder har udsået frø fra vilde planter.

“Vi har også demonstrationsarealer ved rådhuset, for hvorfor er det, at vi skal have øde græsplæner? Ved at vise, at det kan gøres anderledes, er vi også med til at ændre måden at tænke på hos politikere og borgere.”

Borgerne har taget godt imod den større vildskab, siger Hanne Medum Lærke. Det kan ikke alene mærkes på interessen i forhold til deres egne haver, men også reaktionerne på for eksempel de blomstrende grøftekanter. Her var stor begejstring – og tilsvarende forargelse, da kommunen så slog dem efter afblomstring.

“Her var der mange, som sagde, at hvis det skulle være vild med vilje, så skulle vi slet ikke røre dem. Og her må vi så forklare, at så sort-hvidt er det ikke. Vi har også sikkerhedshensyn at tage, men vi slår først, når planterne har haft mulighed for at smide frøene.”

Hanne Medum Lærke håber, at Skanderborg kan engagere borgerne endnu mere i 2021 og vil gerne have borgerforslag til, hvor kommunen skal ændre måden at pleje de grønne områder på. Behovet for vejledning kan imødekommes med flere brochurer og informationsmøder – det er alt sammen noget, som lige nu planlægges.

Kommunens yngste er også involveret. Børnene fra en børnehave var med ude at samle frø, som de bagefter såede på et stykke jord i børnehaven. Det var en dejlig oplevelse, fortæller Hanne Medum Lærke.

“Børn har en umiddelbarhed og nysgerrighed, som gav mange gode snakke. Mange af børnene ville også gerne have haft frøene med hjem og plante der, og vi kan håbe, at de får trukket forældrene med ud. Bedre ambassadører for biodiversiteten får vi ikke,” siger Hanne Medum Lærke.

Map loading, please wait ...

Kontakt

Hanne Medum Lærke
Skanderborg Kommune
Teknik og Miljø
Telefon: 87947743
hanne.medum@skanderborg.dk